Blue Moon. Sau Luna albastră.

Blue Moon. Sau Luna albastră.
Dacă nu ați auzit încă de ea, stați liniștiți. Veți fi bombardați cu informații zilele următoare. Informații mai mult sau mai puțin adevărate, dar pe care veți ști să le selectați, eventual să le corectați cu zâmbetul pe buze.
Știm ca perioada sinodică sau lunația este de 29,5 zile. Altfel spus, de la o Lună nouă până când vom vedea următoarea Lună nouă pe cer vor trece 29,5 zile; ceea ce face să avem, în general, o Lună plină în fiecare lună calendaristică. Spun ”în general”, pentru că există și excepții:
– vor fi luni cu 30-31 de zile care vor prinde două Luni pline (1/2 ale lunii, respectiv 30/31);
– uneori vom avea o lună care nu va avea nicio Lună plină.
cropped-moon.jpg
Întrebare, să văd dacă sunteți atenți: care lună din timpul anului nu poate avea niciodată o Lună albastră și singura care poate să nu aibă Lună plină de loc? Exact, cea care are mai puțin de 29,5 zile!
În prezent este acceptat și recunoscut termenul de Blue Moon – Luna Albastră – ca definind a doua Lună plină ce apare într-o singură lună calendaristică. Opusul ei – Black moon sau Dark moon (Luna neagră sau Luna întunecată) – luna calendaristică ce nu conține nicio Lună plină.
2018 este un an special din acest punct de vedere, pentru că vom avea parte nu de una, ci de DOUĂ Luni albastre! Da, am avut Lună plină pe 2 ianuarie și va fi una ”albastră” pe 31 ianuarie. Va fi Lună plină pe 2 martie și va fi următoarea ”albastră” pe 31 martie. Dar asta însemnă că în luna februarie nu va fi nicio Lună plină, nu-i așa? Cu alte cuvinte vom avea și o Lună neagră! 🙂
Cam cât de des se întâmplă asta? Păi… să vedem: ultima Lună albastră a fost pe 31 iulie 2015. Următoarea, din martie încolo, va fi pe 31 octombrie 2020. Cu alte cuvinte, cam o dată la aproximativ doi ani și jumătate.
Dar spuneam că anul acesta este special din punct de vedere al lunilor albastre – avem două! Asta s-a mai întâmplat în 1999 și se va mai întâmpla și în 2037. Din 19 în 19 ani. Destul de rar, dacă e să ne gândim.
De fapt, atât de rar încât ne duce cu gândul la etimologia expresiei ”once in a blue moon”, expresie folosită acum 400 de ani pentru a descrie un eveniment absurd, imposibil (”yeah, right! and the moon is blue”, ”when pigs might fly”, etc). Evident, pe atunci nu avea niciun fel de implicații astronomice. Denumirea de ”Blue moon” apare prima data într-un almanah din 1937 (Maine Farmers’ Almanac), referindu-se ca la a treia Lună plina dintr-un anotimp astronomic cu patru luni pline. Patru luni pline într-un anotimp, treisprezece luni într-un an – adică 11 luni cu câte o Lună plină și a douăsprezecea cu două. Și așa s-a ajuns în 1946, într-un articol din revista ”Sky and Telescope” în care, dintr-o greșeală de interpretare, este menționată a doua lună plină dintr-o lună calendaristică sub numele de ”Blue moon” – Luna albastră – nume care a prins la public și sub care este cunoscută și în zilele noastre.
––
Daca va mai spun și că satelitul nostru în timpul unei eclipse totale de Lună mai este numită și Blood moon datorită culorii roșiatice (Luna sângerie) și că se va afla la 360.000km de Pământ, atunci am putea sa ii spunem Lunii de pe 31 ianuarie… Super-Blue-Blood Moon, nu-i așa?
PS: Precizare – toți acești temeni NU sunt științifici, ci doar popular folosiți pentru a da un farmec aparte evenimentelor de pe bolta cerească! 

Autor: Radu M. Anghel

Amateur astronomer, avid reader, photographer and writer at povesticustele.ro

%d blogeri au apreciat: