Echinocțiul de primăvară – 20 Martie 2018

Echinocțiul de primăvară – 20 martie 2018

Daca primăvara meteorologică a început pe 1 martie, cu babele și mărțișorul, iată că se apropie momentul în care începe și primăvara astronomica: pe 20 martie vom avea echinocțiul de primăvară (punctual – la ora 18:15).

În această zi Soarele se află pe ecuatorul ceresc în trecerea din emisfera cerească sudică în cea nordica, răsărind exact la punctul cardinal Est și apunând exact la Vest, iar ziua va fi (aproape) egală cu noaptea.

Dacă ne-am afla la ecuator la miezul zilei am vedea Soarele perfect deasupra capului!

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Dar de unde vine denumirea de ”echinocțiu”?

Încă din antichitate oamenii au sesizat că de-a lungul unui an avem o zi foarte lungă (solstițiul de vară), respectiv o noapte foarte lungă (solstițiul de iarnă). La mijlocul timpului dintre ele avem două momente în care ziua este egala cu noaptea – de aceea le-au numit ”aequus nox” – ”nopți egale”. Echinocțiul de primăvară, respectiv de toamnă.

Spuneam mai sus că ziua va fi ”aproape” egală cu noaptea. Pentru că, de echinocțiu, ziua nu este perfect egală cu noaptea.

Centrul geometric al soarelui se afla timp de 12 ore deasupra orizontului, fapt care ne duce cu gândul la o zi egală cu noaptea. Datorita faptului ca răsăritul este momentul în care partea superioară a discului Soarelui devine vizibilă (lucru similar și în cazul apusului, când ultima parte din discul Soarelui coboară sub orizont) – astfel vom avea de fapt ziua cu câteva minute mai lungă decât noaptea.

Dacă mai adăugăm și faptul că lumina Soarelui este refractată de atmosfera terestra astfel încât se luminează cu puțin timp înainte de răsărit și se întunecă la puțin timp după apusul Soarelui – atunci vom avea de fapt câteva minute în plus de zi față de noapte!

Cu alte cuvinte, în cazul nostru, ziua va fi egala cu noaptea pe data de 17 martie!

Happy equinox day! 🙂